Bankrekening openen, waar op letten?

Je wilt een bankrekening openen en wilt weten waar je allemaal op moet letten. In dit artikel een 5 tips van onze redactie om je op weg te helpen.

Wat kost een bankrekening

Vergelijk voordat je een bankrekening opent de tarieven. Voor een betaalrekening betaal je vaste kosten. Deze kosten verschillen per bank en kunnen flink uiteen lopen. Van gratis bij Moneyou GO en N26 bankrekening tot €18,60 per jaar bij ABN AMRO, ING en Rabobank. Knab rekent €60,- per jaar (nu tijdelijk 50% korting en €50 welkomst kado). Bunq is het duurste maar biedt wel veel waarde, €96,- bij bunq premium per jaar.

Hoe vind ik de beste bankrekening

Geld besparen willen we allemaal. Daarom spelen de kosten van een bankrekening vaak een belangrijke rol bij het kiezen van de beste bankrekening. Check daarom van tevoren goed wat je betaalt bij de banken die je op het oog hebt. Maar let op: de kosten van die betaalrekening zijn niet de enige kosten waar je mee te maken krijgt.

Bankrekening openen, waar op letten?

Onderzoek de bank met de voordeligste tarieven. Bekijk hier een tarieven overzicht van banken in Nederland. Let ook de variabele kosten zoals bijvoorbeeld de kosten voor een tweede betaalpas, creditcard, rente op rood staan, mobiel betalen en kosten voor betalen en geld opnemen buiten de Europese Unie (EU). Vind je het beleid van banken belangrijk dan zijn voor jou de kosten wellicht minder relevant. Via de EerlijkeGeldwijzer bekijk je thema’s zoals bonussen, klimaatverandering, mensenrechten, dierenwelzijn en wapens.

Hoe open ik een bankrekening

Om een bankrekening te openen heb je de volgende dingen nodig. Zorg dat je jouw Burgerservice nummer (BSN) bij de hand hebt en een geldig identiteitsbewijs, (paspoort of identiteitskaart). Mocht je willen overstappen kun je vaak gebruik maken van een overstapservice.

Moet ik privé of zakelijk bankieren?

Ben je ZZP’er of ondernemer? Een zakelijke bankrekening kan interessant zijn vanwege het scheiden van privé en zakelijke doeleinden.

Betaalrekening voor kinderen of studenten

Wil je een bankrekening openen voor je kind? of ben je student en wil je een studentenrekening openen? Betaalrekeningen voor kinderen zijn vaak gratis en soms kun je als ouder bepalen wat je kind wel of niet mag. Ook bieden banken betaalrekeningen aan voor jongeren of studenten. Deze bankrekeningen zijn vaak goedkoper dan betaalrekeningen voor volwassenen.

Bankrekening openen

In Nederland zijn er een flink aantal banken actief waar je eenvoudig online een bankrekening kunt openen. Steeds meer bankrekeningen beheer je via een app. Kies uit bankrekeningen voor jezelf, voor samen, voor je kind of voor je bedrijf.